Гарантійні права: Як їх успішно реалізувати (з вiдео)

Новенький ноутбук не вмикається або посудомийна машина зламалася через кілька місяців після покупки? Багато людей мають проблеми з неякісними товарами і справедливо хочуть висловити претензію щодо якості товару.
Reklamation: falsche Ware geliefert
On

Що таке гарантійне право по відношенню до продавця?

Якщо Ви щось купили, продавець зобов'язаний передати Вам товар без дефектів. Якщо куплений товар має дефекти, то Ви автоматично отримуєте гарантійні права протягом 2 років після передачі або отримання товару.

Як споживач/ка, Ви також маєте право відмовитися від договору на купівлю товару за певних умов. Це означає, що Ви можете розірвати договір купівлі-продажу (протягом 14 днів з моменту отримання товару) без пояснення причин. З цієї причини цю опцію завжди слід перевіряти перед гарантійними правами. Більше інформації про право на повернення товару можна знайти тут.

Не плутайте гарантію з додатковими гарантійними зобов'язаннями. Перше – це юридичне право, яке Ви  маєте по відоношенню до продавця. Друге – це добровільна послуга, що надається виробником або продавцем. Інформацію про права, на які поширюються додаткові гарантійні зобов'язання, можна знайти в гарантії. Більше Більше інформації про відмінності між додатковими гарантійними зобов'язаннями та гарантією можна знайти тут (тільки російською мовою).

Ремонт або заміна – що  саме я можу вимагати?

До гарантії відноситься наступне: якщо товар має дефект, Ви можете спочатку вимагати від продавця лише ремонту або заміни товару (це називається нім. „Nacherfüllung“ –  "додаткове виконання зобов'язань"). Вам нічого не перешкоджає у Вашому виборі, тому можете вимагати спочатку ремонту, а потім заміни товару. При цьому продавець не може змінювати створювати факти без Вашої згоди: Якщо Ви вимагаєте ремонту, він не може просто здійснити заміну.
Однак продавець може відмовитися від обраного типу додаткових зобов'язань, наприклад, якщо ремонт призведе до непропорційно високих витрат.

Важливо: В обох випадках продавець несе витрати на транспорт, робочу силу та матеріали. Наприклад, продавець не має права стягувати з Вас поштові витрати на пересилку товару йому або виробнику, а також витрати на запасні частини та на оплату праці. Ви можете пред'явити вимоги щодо додаткового виконання зобов'язань за допомогою Електронного рекламатора (тільки російською мовою) (Umtausch-Checks (тільки німецькою мовою)), розробленого Центром захисту прав споживачів.

У випадку ремонту продавець не може пропонувати Вам його необемежену кількість разів. Як правило, Ви повинні витримати максимум дві спроби поремонтувати річ, перш ніж зможете розірвати договір купівлі-продажу або вимагати зниження ціни.

Для товарів, придбаних після 1 січня 2022 року, Вам не потрібно, як це було раніше, встановлювати конкретний строк для додаткового виконання зобов'язань, а лише повідомити про дефект і вимагати  додаткового виконання зобов'язань. Однак, з міркувань доказовості, рекомендується встановити кінцевий строк.

Коли я можу відмовитися від договору?

Згідно з новими правовими нормами, Ви можете негайно відмовитися від договору купівлі-продажу у таких ситуаціях:

  • після того, як Ви повідомили продавця про дефект, минув достатній проміжок часу,
  • дефект з'явився, незважаючи на спроби продавця усунути його,
  • дефект є серйозним,
  • продавець відмовився від додаткового виконання зобов'язань або коли очевидно, що продавець не зможе нічого додаткового зробити.

 

У разі відмови від товару продавець повинен взяти на себе витрати і ризик щодо повернення товару на себе. Тому зберігайте докази повернення товару.

Право на відмову від договору не діє лише у випадку дуже незначних дефектів. Тоді Ви можете вимагати зниження ціни, не  відмовляючись від договору. Розмір зниження ціни залежить від ступеня дефекту.

Яких гарантійних строків варто дотримуватися?

Ваші гарантійні права не є безмеженими. Ви маєте право на них протягом двох років від моменту передачі чи отримання товару.

Винятки: 
→    Продавець явно обманним шляхом приховав дефект. Тоді Ви маєте право пред'явити претензії протягом трьох років від моменту, коли Вам стало відомо про ці обставини.
→    У випадку вживаного товару продавець може обмежити цей термін до одного року, наприклад,  на підставі загальних положень та умов (нім. «AGB») або окремих домовленостей під час укладення договору

Як покупець, Ви повинні заявити про дефекти протягом гарантійного строку. Якщо дефект виявлено незадовго до закінчення гарантійного строку, важливо не допустити, щоб він став простроченим.  Більше інформації Ви знайдете тут.

Хто повинен доводити наявність дефекту?

Якщо дефект виник протягом перших 12 місяців у випадку договорів купівлі-продажу з 1 січня 2022 року, закон припускає, що дефект вже був наявний на момент купівлі. Вам не потрібно доводити, що, наприклад, диван або комп'ютер вже мав дефект або був функціонально непридатним на момент передачі.

Важливо: Протягом перших 12 місяців тягар доведення лежить на продацеві. Він повинен спростувати, що товар вже був дефектним на момент купівлі або передачі. Це означає, що він повинен довести, що істотний дефект виник через те, що саме Ви зробили щось неправильно або чогось не зробили.

Дефект з'явився після 12 місяців до двох років від моменту передачі товару? Тоді Ви, як покупець, повинні довести, що дефект існував від самого початку. Ви також можете дізнатися, в межах якого строку Ви знаходитися і як Вам слід повестися з гарантією, безпосередньо Електронному рекламаторi (тільки російською мовою) (Umtausch-Checks (тільки німецькою мовою)).

Вiдео

У відео "Ваші права при подачі рекламації" (на YouTube) Ви дізнаєтеся, як вимагати у продавця виконання зобов'язань у рамках гарантії за наявності недоліків у товарі.

Gewährleistung 

Gewährleistung

Ваші права при подачі рекламації

Завантажити відео: тільки після того, як Ви натиснете «Показати», буде встановлено з'єднання з Vimeo для передачі даних. Тут Ви знайдете інформацію від Vimeo про обробку даних.

 

Vektorgrafik mit menschlichen Figuren und digitalen Endgeräten - Digitale Welt (c) krugli / AdobeStock

Informationen zum Verbraucherrecht auf Deutsch

Hier finden Sie weitere Informationen zum Verbraucherrecht auf Deutsch.

Ein Gerät Healy neben dem Wort Warnung.

Healy: Keine wissenschaftliche Evidenz für Gesundheitsversprechen

Bei den Verbraucherzentralen beschweren sich immer mehr Menschen über das Produkt "Healy". Verkäufer:innen behaupten, das Medizinprodukt würde beispielsweise bei chronischen Schmerzen, Schlafstörungen oder Depressionen helfen. Die Wirksamkeit von "Healy" ist aber nicht wissenschaftlich bewiesen.
Fokuswoche Ziele

Auslandspraktikum während Ausbildung - jetzt zu Online-Vortrag anmelden!

Auslandsaufenthalt während der Berufsausbildung: Wie geht das? Hier findest du alle Infos zu den kostenlosen Online-Vorträgen.
Junge Frau vergleicht ihre Stromrechnung mit der Anzeige an ihrer Heizungsanlage

Verfahren gegen Unternehmen der primaholding-Gruppe: Erste Erfolge

Der Verbraucherzentrale Bundesverband (vzbv) hat gegen die Anbieter primastrom und voxenergie wegen unzulässiger Preiserhöhungen Musterklagen eingereicht. Jetzt sind mit den beiden Anbietern erste Vergleiche gelungen. Die Verhandlungen gehen weiter, auch beim Schwesterunternehmen nowenergy.